Woningaanpassingen

U wilt zo lang mogelijk in uw eigen huis wonen. Het liefst zo prettig en vooral zo veilig mogelijk. Vaak zijn er dan wel woningaanpassingen nodig.

Zo zijn er mogelijkheden als bijvoorbeeld het lopen of traplopen moeilijker gaat. Denk aan het verlagen van drempels of aan een traplift. Op www.hulpmiddelenwijzer.nl vindt u hierover meer informatie.

Sommige eenvoudige aanpassingen kunt u zelf regelen

Bij bouwmarkten, klusbedrijven en installateurs vindt u bijvoorbeeld beugels en handgrepen in verschillende soorten en prijzen. U kunt hulpmiddelen ook zelf kopen bij een thuiszorgwinkel van Vérian of Medipoint.

Komt u er zelf niet uit?

Dan kan een gespreksvoerder Wmo van Stip u helpen bij het vinden van de juiste oplossing. Dit kan een maatwerkvoorziening zijn en soms is het mogelijk om te verhuizen naar een aangepaste woning.

Wat zijn de kosten?

Het gesprek met een gespreksvoerder Wmo is gratis. Voor een voorziening vanuit de Wmo betaalt u een eigen bijdrage.

Koopt u zelf een hulpmiddel? De gemeente Heerde heeft een overeenkomst met Medipoint en Meyra, waardoor u als inwoner hulpmiddelen kunt kopen tegen een lagere prijs.

Soms vergoedt de zorgverzekering een woningaanpassing of een deel ervan. Dit is afhankelijk van uw verzekering. Neem hiervoor contact op met uw eigen zorgverzekeraar.

Ik heb een hulpvraag. En nu?

Doe een melding bij Stip. Dat kan met het volgende formulier:

Melden hulpvraag Wmo Log in met uw DigiD-gebruikersnaam en -wachtwoord.

Wilt u uw melding niet online indienen? Download dan het meldformulier (pdf, 233Kb). Vul het formulier in en stuur het naar ons op. Dat kan op de volgende manieren:

  • Per post naar Postbus 175, 8180 AD Heerde.
  • Per beveiligde e-mail via Zivver. Dit is een programma om e-mails met vertrouwelijke gegevens met versleuteling te versturen.

Heeft u hulp nodig bij het invullen van het formulier? Maak dan een afspraak met het formulierenteam.

Wat gebeurt er na uw melding?

De gespreksvoerder Wmo bespreekt samen met u welke maatregelen u zelf kunt nemen. U krijgt ook advies over: 

  • De dingen die u zelf kunt aanpassen in huis.
  • Welke regelingen u kunt gebruiken.
  • Welke voorzieningen u zelf kunt kopen.

Het kan ook zijn dat u een voorziening vanuit de Wmo nodig heeft, zoals een traplift of een douchestoel. En soms wordt het verhuizen naar een aangepaste woning besproken.

Woont u in een huurhuis?

Neem dan vóórdat u een hulpmiddel aanschaft contact op met uw verhuurder. In Heerde en omgeving is dit meestal Triada.