Bijstand en vrijwilligerswerk

Vrijwilligerswerk is werk waarvoor u geen loon krijgt. Veel mensen zijn als vrijwilliger actief in hun omgeving, bijvoorbeeld bij de sportclub, muziekvereniging of ouderenwerk. Vrijwilligerswerk is goed om nieuwe ervaringen en nieuwe mensen te leren kennen. Het is plezierig en dankbaar om te doen. De gemeente ondersteunt en stimuleert vrijwilligerswerk.

Mag u met een uitkering vrijwilligerswerk doen?

Ja, dat mag. Er zijn wel voorwaarden:

  • Geef altijd door aan uw gespreksvoerder Werk dat u vrijwilligerswerk wilt gaan doen.
  • Het vrijwilligerswerk mag het solliciteren en aannemen van betaald werk niet in de weg staan. Betaald werk gaat voor vrijwilligerswerk.
  • U mag geen vrijwilligerswerk doen waarvoor u eigenlijk moet worden betaald, zoals meehelpen in een winkel.
  • Krijgt u een vergoeding voor uw vrijwilligerswerk? Geef dit dan altijd aan ons door. 

Mag u een vergoeding houden?

Vrijwilligerswerk doen is gratis, maar het kan zijn dat u kosten maakt voor uw vrijwilligerswerk. Bijvoorbeeld reiskosten. Hiervoor kunt u vaak een vergoeding krijgen van de organisatie waarvoor u vrijwilligerswerk doet. Deze vergoeding mag u houden.

Voor uw uitkering is het wel belangrijk dat u de gemaakte kosten kunt laten zien. Denk aan een overzicht van reizen met uw OV-chipkaart, busabonnement of uw telefoonrekening.

Vast bedrag voor kosten

Het kan zijn dat u een vast bedrag krijgt voor de kosten die u maakt. Bent u jonger dan 27 jaar? Dan wordt dit bedrag bijna altijd van uw uitkering afgetrokken. Bent u 27 jaar of ouder? Dan mag u het bedrag, tot € 180,00 per maand en tot maximaal € 1.800,00 per jaar, houden. Dit krijgt u niet minder aan uitkering. U hoeft dan ook niet aan te tonen of u de kosten echt heeft gemaakt./p>

Krijgt u meer dan deze bedragen? Dan wordt dit als loon gezien en krijgt u dus minder uitkering.

Op zoek naar vrijwilligerswerk

Op www.vrijwilligerswerk.nl vindt u informatie over vrijwilligerswerk. Hier vindt u ook een overzicht van websites met vacatures voor vrijwilligerswerk. Als u zoekt op gemeente Heerde vindt u de vrijwilligersvacatures in onze gemeente.

Vanaf 31 maart 2023 kunt u op www.vrijwilligheerde.nl vacatures vinden. Dit is een initiatief van de gemeente Heerde samen met het Vrijwilligersplatform Heerde, Wapenveld, Veessen, Vorchten en wordt uitgevoerd door Stip-vrijwilligerswerk.

De Vrijwillige Hulpdienst Heerde biedt ook verschillende vormen van vrijwilligerswerk. Op de website van de Vrijwillige Hulpdienst Heerde vindt u meer informatie.

Vrijwilligersverzekering

De gemeente heeft een vrijwilligersverzekering afgesloten bij Centraal Beheer. Deze verzekering verzekert vrijwilligers op het vlak van aansprakelijkheid en ongevallen.

Vrijwilligersprijs

De gemeente Heerde reikt jaarlijks een Vrijwilligersprijs uit. Deze prijs wordt elk jaar aan een ander thema gekoppeld. Vrijwilligers of groepen vrijwilligers, verenigingen of instellingen die zich belangeloos inzetten op een bepaald gebied, kunnen worden voorgedragen.

Heeft u nog andere vragen?

Neem dan contact met ons op. Dat kan op de volgende manieren:

  • Loop binnen: Sportlaan 2, 8181 EA Heerde.
  • Bel naar 0578 - 69 94 99. 
  • Stuur een e-mail naar info@stipheerde.nl.

Meer informatie

•    Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG)