Lichamelijke ontwikkeling
Uw kind doorloopt levensfasen naar volwassenheid: van baby zijn naar puber zijn. In elke fase ontwikkelt uw kind zich. Uw kind groeit en leert bewegingen te maken. Ook leert uw kind te praten.
Baby's (0-1 jaar)
Na de geboorte van uw kind, krijgt u van Stip Jeugd en Gezin een GroeiGids. Hiermee kunt u de groei van uw kind volgen en bijhouden.
Het leren van bewegingen maken, gaat langzaam. Het begint met zitten en kruipen. Maar daar komen steeds nieuwe dingen bij. Denk bijvoorbeeld aan staan en lopen.
Peuters (1-4 jaar)
Peuters ontdekken en leren elke dag iets nieuws. Ze gaan beter praten en ze begrijpen steeds meer. Peuters ontdekken dat ze zelf ook een mens zijn en laten steeds meer zien wat zij willen. Ze krijgen een eigen wil.
Basisschoolkinderen (4-12 jaar)
Uw kind ontwikkelt zich op eigen tempo op de basisschool. Meisjes groeien vaak sneller en eerder dan jongens. Dat gebeurt in de prepuberteit. Bij ieder kind start de prepuberteit op een ander moment. Meestal is dat tussen de 9 en 12 jaar.
Pubers (10-18 jaar)
De puberteit komt na de prepuberteit. Bij ieder kind start de puberteit op een ander moment. Pubers groeien hard. Eerst in de lengte en dan in de breedte. Ze moeten daar soms echt aan wennen. Hun geslachtsdelen groeien ook. Ze krijgen lichaamshaar. Jongens krijgen zaadlozingen. Bij meiden groeien de borsten. Ook worden ze ongesteld. Dit is onderdeel van de seksuele ontwikkeling.
Jongeren gaan zichzelf vergelijken met andere jongeren. Omdat hun lichaam nog aan het groeien is, zijn jongeren vaak onzeker. Later komt dat meestal vanzelf wel goed. Sporten kan jongeren helpen met hun onzekerheid.