Vraag het Esther en Leone

Welkom bij de 2-wekelijkse rubriek waarin Esther en Leone vragen proberen te beantwoorden. Zij zijn consulenten bij Stip, gespecialiseerd in schulddienstverlening. De vragen die zij in hun werk tegenkomen behandelen we in deze rubriek.

Hoe ga je om met schaamte?

Veel mensen die het lastig hebben om financieel rond te komen, voelen daarover schaamte. Schaamte naar de kinderen, familie, buren, vrienden of kennissen. Die schaamte houdt mensen vaak tegen om hulp te zoeken. Maar wat is schaamte nou eigenlijk? Wat houdt het nu echt in? Wij hebben geprobeerd hierop antwoorden te vinden. Schaamte gaat vaak samen met het gevoel te falen en onzekerheid. En het kan ook zorgen dat je je gaat afsluiten en mensen vermijdt. Waardoor je je misschien minderwaardig voelt. Om je een beetje te helpen hebben we 5 tips. Elke 2 weken lees je een tip, zodat je tijd hebt om ook iets met de tip te doen.

Tip 1:  Accepteer dat ‘jezelf schamen’ vervelend voelt

Om schaamtegevoelens minder pijnlijk te maken, kun je het beste datgene waarvoor je je schaamt accepteren. Accepteer dat de situatie niet is zoals jij zou willen. En probeer begrip, empathie en vertrouwen voor jezelf te ontwikkelen. Het helpt echt als je milder naar jezelf kijkt en jezelf niet veroordeelt. 

Je schaamte toegeven is geen zwakte

Integendeel! Het hele punt aan schaamte is juist dat het je tegenhoudt om je leven op te pakken zoals jij dat wilt. Je hebt moed nodig om je schaamte te erkennen en te accepteren. 
Kan je hier hulp bij gebruiken? Je kunt altijd in gesprek met een sociaal werker van Stip. Je gegevens worden niet gedeeld als je dat niet wilt, en je bent nergens toe verplicht. 

Tip 2: Spreek over je schaamte

Vind iemand in je omgeving die jij vertrouwt en leer te praten over de dingen waarover je je schaamt. Probeer schaamtegevoelens niet voor jezelf te houden! Wanneer je de gevoelens van schaamte uitspreekt veranderen ze. Je zult ervaren dat de lading verandert en je je meer opgelucht voelt. Soms kunnen mensen ook meedenken of meehelpen in het vinden van oplossingen.

Wanneer je het lastig vindt om hierover met iemand uit je eigen omgeving te praten, dan kun je terecht bij een vertrouwenspersoon, zoals bijvoorbeeld een sociaal werker van Steun- en informatiepunt Stip. Ook staat de consulent van Stip voor je klaar om je te ondersteunen met je financiën. De medewerker gaat vrijblijvend met jou in gesprek en luistert naar wat voor jou op dit moment het belangrijkste is. En denkt met mee over praktische en haalbare oplossingen. Je gegevens worden niet gedeeld als je dat niet wilt en je bent nergens toe verplicht.

Heb je een vraag voor onze rubriek?

Stuur deze dan naar geldzaken@stipheerde.nl.