Project "Lezen is scoren" succesvol afgesloten

Op de scholen De Parel in Wapenveld en De IJsselvallei in Veessen is het project “Lezen is scoren” succesvol afgesloten. De scholen, buurtsportcoach Kevin Bosch en Petra Lugthart vanuit Bibliotheek Noord- Veluwe werkten samen om lezen en bewegen te stimuleren.

Groepsfoto van een klas die deelneemt aan het project "Lezen is scoren''Lezen en sporten is belangrijk

Bij de aftrap in de klassen van beide scholen ontvingen de leerlingen van groep 5 van De Parel en 5/6 van De IJsselvallei een krat vol met boeken over onder andere sport en bewegen. Petra Lugthart, leesconsulent en educatiespecialist bij de Bibliotheek Noord-Veluwe en Kevin Bosch, buurtsportcoach van Stip, gaven uitleg over het project.

6 weken lang hadden de leerlingen vrije leestijd en als ze een boek uit hadden, plakten ze een sticker op de poster in de klas. Aan het einde van het project werd geteld hoeveel boeken de klas had gelezen en volgde een leuke afsluitende sportles van Kevin.

Volgens Petra Lugthart is de combinatie lezen en sporten perfect: “Lezen is goed voor je brein, sporten is goed voor je lichaam en met die combinatie scoor je het beste!”. Daarnaast uit onderzoek blijkt dat een groep kinderen minder interesse in lezen heeft. Met boeken die aansluiten bij hun interessegebied kun je deze kinderen toch aan het lezen krijgen.

Wedstrijdelement spreekt aan

De leerkrachten en leerlingen waren meteen enthousiast, toen ze hoorden over dit project. “De combinatie lezen en sporten is erg leuk, het wedstrijdelement spreekt de leerlingen enorm aan. Er is al regelmatig de mogelijkheid om vrij te lezen, dus dit is goed in te passen in het lesprogramma”. Ook buurtsportcoach Kevin Bosch is enthousiast: “Door al die boeken over sport kunnen de leerlingen zelf kiezen wat bij ze past. Ze kunnen zich identificeren met een sporter of kijken welke sport misschien iets voor hen is”.

Slotactiviteit

Tijdens de feestelijke afsluiting mochten de leerlingen onder begeleiding van Kevin gooien met oude afgekeurde boeken. Dat mag normaal in de bibliotheek of met de boeken die op school liggen natuurlijk niet. Geweldig vonden ze het om jeu de boeken (boules) te spelen. Naast deze activiteit hebben de kinderen ook nog ren je rot door de bibliotheek en een vissenspel gespeeld.

Heeft u interesse in dit project?

Neem dan contact op met Petra Lugthart, leesconsulent en educatiespecialist bij Bibliotheek Noord-Veluwe.