MQ Scan

Kinderen die goed kunnen bewegen hebben meer plezier in sport en bewegen en blijven dit ook langer doen. Dit is belangrijk omdat sport en bewegen bijdraagt aan een langer en gezonder leven. Een MQ Scan meet hoe goed kinderen kunnen bewegen.

Een MQ Scan bestaat uit 3 verschillende beweegbanen voor de onderbouw, middenbouw en bovenbouw van het basisonderwijs. Met 5 tot 7 verschillende onderdelen die de kinderen moeten afleggen. Dit moeten ze zo snel mogelijk doen. De tijd die ze nodig hebben, laat zien hoe goed ze kunnen bewegen vergeleken met de gemiddelde score voor hun leeftijd. Ook wordt bijgehouden welke oefeningen moeilijk waren.

De buurtcoaches van Stip doen 2 keer per jaar een MQ Scan bij leerlingen. Zo kunnen ze de motorische ontwikkeling in de gaten houden. Na de test kunnen de (deelnemende) scholen de resultaten bekijken op school-, klas- en individueel niveau.

De score van uw kind wordt gekoppeld aan een kleur

Paars bolletje Ruim boven gemiddeld

Blauw bolletje Boven gemiddeld

Groen bolletje Gemiddeld

Oranje bolletje Onder gemiddeld

Rood bolletje Ruim onder gemiddeld

De doorverwijsmogelijkheden hebben allemaal één of meerdere kleuren. Zo kunt u snel zien waar u terecht kan voor hulp of ondersteuning.

Waar kan uw kind hulp of ondersteuning krijgen?

Rood Jeugdarts

Scoort uw kind ruim onder het gemiddelde? Dan is het goed om met de jeugdarts te praten. De jeugdarts kan inschatten of er hulp nodig is en eventueel doorverwijzen naar de juiste hulp.

Vraag bij de leerkracht van uw kind naar de contactgegevens van de jeugdarts. Of neem direct contact op. Dit kan op de volgende manieren:

Oranje en Rood zonder afstand Kinderfysiotherapeut

Een kinderfysiotherapeut is gespecialiseerd in het onderzoeken en behandelen van kinderen van 0 tot 18 jaar, met problemen bij het bewegen en/of de motorische ontwikkeling. 

Problemen kunnen zijn:

 • Vaak struikelen of vallen
 • Moeite met leren fietsen
 • Niet goed kunnen rennen, springen, klimmen, hinkelen, ballen
 • Moeite met leren zwemmen of meekomen met sporten en spel
 • Opvallende onhandigheid, eventuele diagnoses DCD, dyspraxie
 • Houterig bewegen
 • Moeite met zelfredzaamheid zoals aankleden, drinken inschenken, eten met bestek, veters strikken
 • Problemen met knutselen
 • Problemen met leren schrijven

Een afspraak maken bij de kinderfysiotherapeut kan zonder verwijzing van een huisarts. Vanuit de basisverzekering worden 18 behandelingen vergoed.

Ook wanneer u als ouder twijfelt of de motorische ontwikkeling van kind goed verloopt, kunt u advies vragen bij de kinderfysio- of oefentherapeut. Dit kan heel verhelderend zijn en de oplossingen zijn vaak eenvoudig!

Contact opnemen met de kinderfysiotherapeut, Kirsha Kamphuis van Kinderfysio – Fysiotherapeutisch Centrum Heerde, kan op de volgende manieren:

 • Bel naar 0578 – 69 63 63
 • Stuur een e-mail naar info@fysioheerde.nl
 • Loop binnen bij Brinklaan 15, 8181 EA Heerde
Alle kleuren zonder afstand Buurtcoaches sport en bewegen

In de gemeente Heerde zijn er veel sport- en beweegmogelijkheden voor kinderen. De buurtcoaches van Stip kunnen helpen bij het zoeken naar een sport die bij uw kind past. Ook kunnen zij ondersteunen bij andere hulpvragen, bijvoorbeeld bij het zoeken naar mogelijkheden om het lidmaatschap van een vereniging te betalen. 

Klik op de volgende link voor de contactgegevens van de buurtsportcoaches:

Buurtcoaches sport en bewegen

Alle kleuren zonder afstand KidsActief

Heeft uw kind behoefte aan meer beweging? Op maandag in Heerde, op woensdag in Veessen en op donderdag in Wapenveld (tijdelijke stop) worden een buitenschoolse gymlessen gegeven. Dit voor kinderen van groep 1 tot en met 8.

Een buitenschoolse gymles is te vergelijken met een reguliere gymles en wordt gegeven door een vakleerkracht. Tijdens de gymlessen maken de kinderen op een speelse manier kennis met allerlei bewegingsactiviteiten, van atletiek en turnen tot zelfverdediging. 

Meedoen aan de buitenschoolse gymlessen is gratis. 

Meer weten? Klik dan op de volgende link:

KidsActief

Of neem direct contact op met buurtcoach Kevin Bosch. Dit kan op de volgende manieren:

Meer weten over MQ Scan?

 • Kijk voor algemene informatie op de website van de MQ Scan
 • Wilt u meer weten over de MQ Scan in Heerde? Neem dan contact op met buurtcoach Kevin Bosch. Dit kan via telefoonnummer 06 - 55 34 30 26 of e-mailadres k.bosch@heerde.nl.