Verstandelijke ontwikkeling

De verstandelijke ontwikkeling van uw kind gaat over de ontwikkeling van het denken, leren iets uit te leggen en begrijpen.

Uw rol bij de ontwikkeling van uw kind

  • Zorg voor een veilige omgeving, thuis en op school. Zo krijgt uw kind zelfvertrouwen om de wereld te ontdekken.
  • Zorg dat u de aandacht van uw kind krijgt. Moedig uw kind aan nieuwe dingen te leren. Uw enthousiasme helpt uw kind de wereld te ontdekken. 
  • Reageer telkens op dezelfde manier. Uw kind test van alles uit en vindt het spannend om te zien hoe anderen reageren. Zeg duidelijk wat wel en niet kan. Zo leert uw kind grenzen kennen. 

Baby's (0-1 jaar)

Uw baby reageert direct op wat het hoort en ziet. Het begrijpt steeds beter dat dingen met elkaar te maken hebben. Reageert u op huilen? U geeft dan het eerste halfjaar veel vertrouwen aan uw kind.

Peuters (1-4 jaar)

Hoe ouder kinderen worden, hoe beter ze de wereld leren begrijpen. Kinderen leren door te kijken naar wat andere mensen doen en gaan dat nadoen. Zo kunnen ze informatie indelen, dingen beter onthouden en oplossingen bedenken.

Alle kinderen maken deze ontwikkeling door. Maar het tempo verschilt per kind. Aanleg heeft invloed op deze ontwikkeling. Maar ook de manier waarop ouders kinderen thuis uitdagen om na te denken.

Basisschoolkinderen (4-12 jaar)

Op school is uw kind de hele dag bezig met leren. Uw kind leert ook door dingen uit te proberen. Door te spelen leert uw kind hoe het nieuwe dingen leert. 

Geef daarom uw kind de kans om veel uit te proberen. Leg uit, geef informatie en geef antwoord op vragen. Vraag ook uw kind om iets uit te leggen. En sluit aan bij wat uw kind leuk vindt. Kijk samen mee. Zo weet u ook of uw kind minder goede dingen leert. Bijvoorbeeld op social media.

Pubers (12-18 jaar)

Het brein van jongeren is in de puberteit nog in ontwikkeling. De veranderingen zorgen voor onrust. Het hoofd van uw kind kan chaos zijn. Dat verklaart veel van de wisselvalligheid in het gedrag van uw kind. 

De ontwikkeling van hun hersenen bepaalt ook voor een belangrijk deel het denken en gedrag van pubers. Het is verstandig om dat als ouder te weten, zodat u er in uw opvoeding rekening mee kunt houden.

Handige links