Sociaal-emotionele ontwikkeling

De sociaal-emotionele ontwikkeling van uw kind begint al vanaf de geboorte. Sociaal-emotionele ontwikkelingen gaan over gevoelens en de persoonlijkheid van uw kind. En hoe uw kind omgaat met andere mensen. Kinderen zijn altijd bezig met hun familie, vriendjes en vriendinnetjes.

Hoe ouder uw kind wordt, hoe beter het zich kan verplaatsen in de gevoelens en meningen van andere mensen. Dit is heel belangrijk. Want zo leert uw kind beter om te gaan met afspraken, regels en ruzies.

Baby's (0-1 jaar)

Vóór de geboorte heeft u vaak al een verbinding met uw baby. Het contact met uw baby is na de geboorte nog sterker. Dit heet hechting. Sommige moeders of vaders voelen niet direct een verbinding. Of hebben moeite om een band met hun kind op te bouwen. Het helpt als u veel contact maakt met uw baby. Want dit vinden baby's fijn. Ze ontdekken de wereld via hun mond en late via hun handen. Ze willen heel graag aangeraakt en vastgehouden worden. Knuffelen, veel praten tegen uw kind en geluiden naar elkaar maken, versterkt de band tussen u en uw baby.

Peuters (1-4 jaar) en basisschoolkinderen (4-12 jaar)

Peuters zijn gevoelig voor complimentjes en kopiëren veel gedrag. Kinderen gaan steeds meer uit zichzelf op zoek naar contact met anderen. En vinden het fijn dat anderen op hen reageren. Door met elkaar te spelen, leren kinderen met gevoelens om te gaan en hoe ze met elkaar moeten omgaan. Door contacten buitenshuis wordt uw kind ook zelfstandige. Ook krijgt uw kind meer zelfvertrouwen.

Pubers (10-18 jaar)

Ook in de puberteit is het ontwikkelen van gevoelens en persoonlijkheid heel belangrijk. Bijvoorbeeld voor hoe jongeren naar zichzelf kijken. Pubers kunnen al volwassen eruitzien, toch worstelen ze vaak nog wel met hun emoties. Pubers gaan zich meer richten op jongeren van hun eigen leeftijd en geslacht, Ze herkennen zich in andere jongeren. Bij sommige jongeren gaat deze ontwikkeling lastig. Sommige jongeren vinden het moeilijk om een houding aan te nemen, bijvoorbeeld. Of jongeren reageren emotioneel of kunnen niet goed nadenken.

Handige links