LHBTI+

De gemeente Heerde zet zich in voor een inclusieve samenleving, waar elke inwoner zich veilig en thuis voelt. Voor inwoners die een andere seksuele voorkeur of genderidentiteit hebben (LHBTI+) is dat niet altijd gemakkelijk.

Uitsluiting door de omgeving (werk, school, thuis, buurt, sport en kerk) en sociale relaties, zoals familie en collega’s kan leiden tot eenzaamheid en werkloosheid. Een deel van de LHBTI+-ers heeft te maken met pesten of discriminatie. Ook heeft of krijgt een deel ooit te maken met psychisch, seksueel en/of fysiek geweld.

Negatieve reacties hebben invloed op de gezondheid en het welzijn van LHBTI+-ers. Problemen met zelfacceptatie en het ontkennen van gender, sekse of seksualiteit kan leiden tot gezondheidsklachten.

Wij willen de sociale acceptatie, veiligheid en zichtbaarheid versterken

Dat doen we samen met inwoners en organisaties. Er zijn veel gevoeligheden die bij het thema horen. Mensen denken er verschillend over. In gesprekken houden wij daarmee rekening. 

Welke concrete acties voert de gemeente Heerde uit?

 • De gemeente Heerde hijst de regenboogvlag op Coming Out Day.
  • De gemeente Heerde wil de zichtbaarheid van LHBTI+-inwoners vergroten en hen laten weten: in onze gemeente ben je welkom. Daarom besteedt de gemeente via verschillende kanalen aandacht aan LHBTI+ op specifieke momenten, zoals Paarse Vrijdag en Coming Out Day. 
 • Professionals volgen trainingen en e-learnings.
  • De gemeente Heerde zet zich in om de deskundigheid van professionals rondom dit thema te versterken. Er is aandacht voor het thema bij onze eigen buurtsportcoaches, jongerenwerkers en professionals in de (thuis)zorg die werken bij het Steun- en Informatiepunt (Stip) van de gemeente. Op deze manier kunnen professionals signalen beter oppakken en verwijzen. Dat doen we bijvoorbeeld aan de hand van trainingen en e-learnings.
 • De gemeente Heerde werkt samen met andere organisaties om activiteiten uit te voeren. 
  • De gemeente Heerde werkt samen met verschillende organisaties om de acceptatie, veiligheid en zichtbaarheid van LHBTI+-inwoners, te versterken. Zo was er in 2021 een tentoonstelling over het thema acceptatie en LHBTI+ in De Heerd met werken van LHBTI+-inwoners. In 2022 was er een theatervoorstelling over LHBTI+ en sport op school De Noordgouw, samen met Cultuurplein Noord-Veluwe.

In de toekomst wil de gemeente nog meer samenwerken met andere partijen. Alleen gezamenlijk versterken we de acceptatie, veiligheid en zichtbaarheid van LHBTI+-inwoners.

Heeft u of heb jij een (hulp)vraag?

Neem dan contact met ons op. Dat kan ook anoniem. 

 • Loop binnen: Sportlaan 2, 8181 EA Heerde.
 • Bel naar 0578 - 69 94 99. 
 • Stuur een e-mail naar info@stipheerde.nl.

Als jongere kun je ook terecht bij:

 • Suehaylee (jongerenwerker)
  • Stuur een berichtje naar 06 - 34 47 37 32. Of stuur een berichtje via het Instagram- of het TikTok-account van het jongerenwerk. Je vindt het jongerenwerk onder de gebruikersnaam: @jongerenwerkstipheerde.
 • Susan (gezinscoach)
  • Stuur een berichtje naar 06 - 57 31 02 25. Via Susan kun je in contact komen met andere jongeren, die zelf ervaring hebben en jou op weg kunnen helpen.

Wilt u of wil jij meedenken over het LHBTI+-beleid?

Neem dan contact op via d.aarnoudse@heerde.nl

Meer vragen en antwoorden