LHBTQI+
De gemeente Heerde zet zich in voor een inclusieve samenleving, waar elke inwoner zich veilig en thuis voelt. Voor inwoners die een andere seksuele voorkeur of genderidentiteit hebben (LHBTQI+) is dat niet altijd gemakkelijk.
Uitsluiting door de omgeving (werk, school, thuis, buurt, sport en kerk) en sociale relaties, zoals familie en collega’s kan leiden tot eenzaamheid en werkloosheid. Een deel van de LHBTQI+-ers heeft te maken met pesten of discriminatie. Ook heeft of krijgt een deel ooit te maken met psychisch, seksueel en/of fysiek geweld.
Negatieve reacties hebben invloed op de gezondheid en het welzijn van LHBTQI+-ers. Problemen met zelfacceptatie en het ontkennen van gender, sekse of seksualiteit kan leiden tot gezondheidsklachten.
Wij willen de sociale acceptatie, veiligheid en zichtbaarheid versterken
Dat doen we samen met inwoners en organisaties. Er zijn veel gevoeligheden die bij het thema horen. Mensen denken er verschillend over. In gesprekken houden wij daarmee rekening.
Welke concrete acties voert de gemeente Heerde uit?
- De gemeente Heerde hijst de regenboogvlag op Coming Out Day.
- De gemeente Heerde wil de zichtbaarheid van LHBTQI+-inwoners vergroten en hen laten weten: in onze gemeente ben je welkom. Daarom besteedt de gemeente via verschillende kanalen aandacht aan LHBTQI+ op specifieke momenten, zoals Paarse Vrijdag en Coming Out Day.
- Professionals volgen trainingen en e-learnings.
- De gemeente Heerde zet zich in om de deskundigheid van professionals rondom dit thema te versterken. Er is aandacht voor het thema bij onze eigen buurtsportcoaches, jongerenwerkers en professionals in de (thuis)zorg die werken bij het Steun- en Informatiepunt (Stip) van de gemeente. Op deze manier kunnen professionals signalen beter oppakken en verwijzen. Dat doen we bijvoorbeeld aan de hand van trainingen en e-learnings.
- De gemeente Heerde werkt samen met andere organisaties om activiteiten uit te voeren.
- De gemeente Heerde werkt samen met verschillende organisaties om de acceptatie, veiligheid en zichtbaarheid van LHBTQI+-inwoners, te versterken. Zo was er in 2021 een tentoonstelling over het thema acceptatie en LHBTQI+ in De Heerd met werken van LHBTQI+-inwoners. In 2022 was er een theatervoorstelling over LHBTQI+ en sport op school De Noordgouw, samen met Cultuurplein Noord-Veluwe. En in 2023 was de foto-expositie Queer! in De Heerd.
In de toekomst wil de gemeente nog meer samenwerken met andere partijen. Alleen gezamenlijk versterken we de acceptatie, veiligheid en zichtbaarheid van LHBTQI+-inwoners.
Heeft u of heb jij een (hulp)vraag?
Neem dan contact met ons op. Dat kan ook anoniem.
- Loop binnen: Sportlaan 2, 8181 EA Heerde.
- Bel naar 0578 - 69 94 99.
- Stuur een e-mail naar info@stipheerde.nl.
Als jongere kun je ook terecht bij:
- Suehaylee (jongerenwerker)
- Stuur een berichtje naar 06 - 34 47 37 32. Of stuur een berichtje via het Instagram- of het TikTok-account van het jongerenwerk. Je vindt het jongerenwerk onder de gebruikersnaam: @jongerenwerkstipheerde.
- Susan (gezinscoach)
- Stuur een berichtje naar 06 - 57 31 02 25. Via Susan kun je in contact komen met andere jongeren, die zelf ervaring hebben en jou op weg kunnen helpen. Bijvoorbeeld bij Move-it, waarbij je samen met Susan en een aantal jongeren een uurtje per week gaat sporten.
Wilt u of wil jij meedenken over het LHBTQI+-beleid?
Neem dan contact op via d.aarnoudse@heerde.nl.
Meer vragen en antwoorden
- Waar kunt u nog meer terecht met uw vragen?
- Er zijn verschillende landelijke organisaties waar u terecht kunt met vragen, zoals Switchboard. Sommige organisaties zorgen ook voor activiteiten om elkaar te ontmoeten. Jongeren kunnen terecht bij de GGD, Jong & Out van COC Nederland en het christelijke HolyBe. Ouders kunnen terecht bij COC Nederland en het christelijke Wijdekerk. Bij specifieke vragen over (trans)gender kunt u terecht bij Transvisie en Genderpraatjes. Of het christelijke NPV.
- Waar kunt u een melding doen over discriminatie, geweld of ongewenst gedrag?
- Voor LHBTI+-gerelateerde incidenten kunt u terecht bij Roze in Blauw of Artikel 1 Noord Oost Gelderland. Voor ongewenst gedrag kunt u terecht bij Centrum Seksueel Geweld.