Bewegend Leren

Kinderen brengen steeds meer tijd zittend door. Zitten is best wel gevaarlijk. Niet vandaag of morgen, maar op de lange termijn. Kinderfysiotherapeuten Kirsha Kamphuis (Fysio Heerde) en Leonie Scholten (Kinderfysio Lee) zien hierdoor bij jonge kinderen vaker pijnklachten ontstaan. Door de komst van laptops en tablets is ook het onderwijs aan het veranderen. Kinderen zitten meer en leren anders.

De bal ligt bij ouders en scholen om kinderen minder te laten zitten. Meer bewegen tijdens en na schooltijd. Zit met Pit! is een landelijke organisatie die de workshop 'Bewegend Leren' heeft ontwikkeld. Leerkrachten leren hoe zij hun lesmethode kunnen omzetten in een beweegvorm. Op 21  en 22 maart heeft een groep van enthousiaste leerkrachten van verschillende scholen vanuit de gemeente Heerde de workshop gevolgd. Onder leiding van kinderfysiotherapeut Leonie Scholten kwamen ze zelf in beweging. Van geschiedenis-bingo tot topo joggen en rennen tijdens de schrijf-estafette. Deze gemotiveerde leerkrachten hebben voldoende inspiratie gekregen om meer te gaan bewegen in de klas!

De workshop 'Bewegend Leren' is mede mogelijk gemaakt door de gemeente Heerde. Eén van de deelakkoorden binnen het Sport- en Preventieakkoord van de gemeente Heerde is 'Jong vaardig in bewegen'. Er is een coalitie gestart die bestaat uit kinderfysiotherapeuten, buurtsportcoaches, kinderdagverblijven, CJG en scholen. Het doel van deze coalitie is dat kinderen meer mogelijkheden hebben om motorisch vaardiger te worden en meer gaan bewegen.

Handige links