Bijstand voor jongeren

Bent u jonger dan 27 jaar? Dan heeft u pas recht op een bijstandsuitkering als u heeft gezocht naar werk of een (vervolg)opleiding. 

Voor jongeren tot 27 jaar geldt een scholingsverplichting. Dit betekent dat u terug naar school moet als u nog studiefinanciering of een studentenlening kunt aanvragen.

Bij uw melding voor een bijstandsuitkering kunt u niet direct een aanvraag indienen. U moet namelijk eerst 4 weken lang intensief op zoek naar werk of de mogelijkheden van het starten van een (vervolg)opleiding. U moet zich hiervoor inspannen. Ook moet u met bewijsstukken kunnen laten zien van wat u heeft gedaan in de zoekperiode.

Lukt het toch niet om werk te vinden of met een (vervolg)opleiding te beginnen? Dan kunt u onder de volgende voorwaarden een bijstandsuitkering aanvragen.

Voorwaarden

  • U bent minimaal 18 jaar, maar nog geen 27 jaar.
  • U woont rechtmatig in Nederland en staat ingeschreven in de gemeente Heerde.
  • U heeft een verblijfsstatus waarmee u een bijstandsuitkering kunt aanvragen (indien van toepassing).
  • Het inkomen van u en/of uw eventuele partner is niet hoger dan de bijstandsnorm die voor u van toepassing is.
  • U heeft geen vermogen hoger dan het vrij te laten vermogen volgens de Participatiewet.
  • U zit niet in de gevangenis.
  • U ontvangt geen studiefinanciering.
  • U staat ingeschreven als werkzoekende op www.werk.nl.

Een aanvraag doen

Kan met het volgende formulier:

Bijstandsuitkering aanvragen Log in met uw DigiD-gebruikersnaam en -wachtwoord.

Procedure

  1. U begint uw aanvraag voor een bijstandsuitkering met het invullen van het aanvraagformulier. Uw aanvraag wordt eerst als melding geregistreerd, maar vanwege uw leeftijd kunt u nog niet verder met de aanvraag.
  2. Vanaf de meldingsdatum begint voor u de zoekperiode van 4 weken, waarin u er alles aan moet doen om te voorkomen dat u bijstand moet aanvragen. Als u na deze zoekperiode toch een bijstandsuitkering nodig heeft, kunt u doorgaan met de aanvraag. Dit doet u door na 4 weken opnieuw in te loggen en de rest van het aanvraagformulier in te vullen. Wacht hier niet mee! Vult u de aanvraag na 4 weken niet verder in, dan verdwijnt de aanvraag uit het systeem en moet u weer opnieuw beginnen. 
  3. U ontvangt daarna een oproep van de gemeente voor een intakegesprek. Tijdens dit gesprek kijkt de gemeente samen met u naar manieren om zo snel mogelijk betaald werk te vinden. Als het mogelijk is, moet u hiervan gebruik maken.
  4. Kunt u (nog) niet werken en heeft u daarom niet genoeg geld om van te leven? Dan gaat de gemeente verder met uw uitkeringsaanvraag. Hiervoor maakt u een nieuwe afspraak met een inkomensconsulent, die daarna uw aanvraag afhandelt.

De gespreksvoerder Werk begeleidt u bij uw activiteiten voor het vinden van betaald werk.